Goble budama

Ağaç budama, verimlilik, meyvenin büyüklüğü ve kalitesi için çok önemlidir. Ağaç dallarında sayıları ve dağılışları düzenlemek sağlıklı bir taç yapısı oluşturmasını sağlar. Ayrıca güneş ışığını iyi alan ağacın meyvesinin büyüklüğü ve kalitesi artar. Aynı zamanda ağacın genç kalmasına ve verimliliğinin uzun sürmesini sağlar.

Meyve ağaçlarında yapılış amaçlarına göre üç çeşit budama yöntemi vardır. Bu budama çeşitlerinin; Birincisi şekil budaması, ikincisi ürün budaması, üçüncüsü gençleştirme budamasıdır. 


Meyve ağaçlarında en çok kullanılan şekil budaması Goble şekil budamasıdır. Goble budama şekli en çok nemli bölgelerde kullanılan bir budama şeklidir. Ülkemizde de en çok kullanılan yöntemdir. Üç ana daldan oluşan bu budama yönteminde en çok elma, armut, erik, kayısı, ayva, şeftali, portakal ve turunçgiller gibi meyve ağaçları için kullanılan bir budama yöntemidir.

Goble budama şeklinde, meyve fidanı dikildikten hemen sonra topraktan 40-60 cm yükseklikten kesilir. Gelişimi devam eden ağacın ağustos ayında ilk şekli verilir. Fidan üstünde bulunan 45-60 derecelik açı yapan üç dal bırakılır diğer dallar kesilir böylece ilk sene işlemi biter. İkinci sene kışı geçiren fidan ilkbaharda bakımları yapılır. Fidan üstündeki sürgünlerde vegetatif gelişme sağlanır. Temmuz, ağustos aylarında her ana dal üzerinde biri yardımcı dal diğeri ana dalın devamı olur. Bu budama şekli üçüncü yılda da devam eder. Üçüncü yılda devam ederken yardımcı dallar bir önceki yıl seçtiğiniz yardımcı dalların tam tersi olmalıdır.

Ağaç budamalarında size yardımcı olacak budama aletlerini sitemizden inceleyebilirsiniz.