Ağaç Budama

Budama, ağaç ve ağaç gibi odunsu bitkilerin ömrünün uzatılması, daha güzel görünmesi, daha sağlıklı olması ve yüksek verim sağlamak için yapılır.

Budama sırasında kuru, sağlıksız ya da istenmeyen dalları budamaya uygun ürünlerle kesilip atmak gerekir. İyi bir budama yapmak için her bitkiye uygun zamanı ve doğru tekniği kullanmak çok önemlidir.

Ağaç budama, verimli meyve almak için çok gereklidir. Ağaç dallarında sayıları ve dağılışları düzenlemek sağlıklı bir taç yapısı oluşturmasını sağlar. Ayrıca güneş ışığını iyi alan ağacın meyvesinin büyüklüğü ve kalitesi artar.  Aynı zamanda ağacın genç kalmasına ve verimliliğinin uzun sürmesini sağlar. Ağaç budama her zaman yapılmaz. Ağaç budama takvimi için en uygun zaman; yapraklı ağaçların yapraklarını tamamen döktüğü zamanlardır. Ağaç budama ne zaman yapılır sorusunun en doğru yanıtı 15 kasım ve 15 mart arasıdır.  Ağaç budamalarında, budanacak ağacın amacına uygun budanması gerekir. Amacına uygun budama için üç budama şekli vardır. Birincisi şekil budaması, ikincisi ürün budaması, üçüncüsü gençleştirme budamasıdır. Budama şekliniz ne olursa olsun ağacın üst kısmını korunmalı, budamayı alt dallardan gerçekleştirmelisiniz.

Budama bitkilerimiz ve ağaçlarımız çok önemlidir. Ağaçlarımızın ve bitkilerimizi sağlıklı büyümesi, iyi meyve vermesi için yaptığımız toprağı çapalama, gübreleme, ilaçlama gibi doğru zamanda ve doğru şekilde budama da yapmamız gerekir. Budama yaparken kullanabileceğiniz ürünlerimizi inceleyebilirsiniz.